شبهه: چرا بر سید قطب رد میدهید، اما بر این حجر و نووی، خیر؟!
سوال: اشکالی که برایم پیش آمده این است که گاهی یک نفر از اهل سنت مورد نقد قرار میگیرد. همین باعث میشود که اشخاصی به سراغ نوشتههای قدیمی این شخص که علما بر آنها ثنا گفتهاند، رفته و در آن به دنبال خطا و اشتباه بگردند. سوالم این است که این اشتباهات، قبل از اینکه بر این شخص رد داده شود، کجا بودند؟
جواب:
اولا: اهل سنت، مخالفت را نمیپذیرند. چه این مخالفت در کتاب نوشته شده باشد، یا در هر چیز دیگری. اما فرق اینجاست که بین اهل سنتی که مرتکب مخالفت میشود، و اهل بدعتی که از او مخالفت سر میزند، فرق وجود دارد. احترامِ شخصی که صاحب سنت است، نگه داشته میشود، حتی اگر بر او رد داده شود.
دوما: گشتن به دنبال اشتباهات و واکاوی آنها، جزء منهج اهل سنت نیست. این چیزی است که حزبگراهای متفلسف به اهل سنت چسباندهاند.
اهل سنت هر مخالفت و اشتباهی که مستور باشد را میگذارند مستور بماند، و آنچه را ظاهر و علنی شد، بر آن رد میدهند، حتی اگر این مخالفت، از یک عالم سنی سر زند.
مثالی که الان به یاد میآورم، حدیثی است که طیالسی و احمد و سجستانی و بغوی روایت کردهاند و حدیث به مجموع طرق، صحیح است: به عُبادة بن صامت رضی الله عنه گفته شد: ابو محمد میگوید: نماز وتر، واجب است. گفت: ابو محمد دروغ میگوید. از رسول الله صلی الله علیه وسلم شنیدم که فرمودند: (الله، پنج نماز را بر بندگانش فرض نموده است…). این یک.
دوم اینکه یکی از بلاها این است که تصور شود عالم سنی، اشتباه نمیکند! هیچ کس بعد از رسول الله صلی الله علیه وسلم معصوم نیست. عصمت در اجماع امت است. اما افراد، به خطا میروند، و اهل سنت از زمان صحابه تا به امروز، بر یکدیگر رد میدهند.
نکتهی دیگر اینکه اهل سنت به اشتباهاتی که در کتابها وجود دارند، کاری ندارند مگر در صورتی که این کتابها تدریس شوند. در این صورت، اشتباه یا اشتباهاتی که در آن وجود دارند را بیان کرده و آن را توضیح میدهند.
نکتهای که اینجا باید به آن اشاره کرد، این است که حزبگرایان، ما را توبیخ میکنند و به عنوان مثال بر کتابهایی که شیخ ربیع آنها را در رد بر سید قطب نوشته، ایراد گرفته و میگویند: چرا شما بر ابن حجر و نووی رد نمیدهید، در صورتی که آنها نیز اشتباهاتی دارند؟!
در جواب میگوییم: این مقارنه از سه جهت اشتباه است:
اول: نووی و ابن حجر هزاران بار از سید قطب بهتر هستند. تلاش آنها در خدمت به سنت و شرح احادیث پیامبر صلی الله علیه وسلم بسیار عظیم است، و با این حال، معصوم از خطا نیستند.
دوم: اهل علم وقتی کتابهای نووی و ابن حجر را تدریس میکنند، خطاهای آنان را رد میکنند.
سوم: کسی اشتباهات ابن حجر و نووی رحمهما الله را به عنوان منهجی برای خود اختیار نکرده که به وسیلهی آن با سنت مخالفت نماید و به سوی آن دعوت نموده و قائل به این باشد که این منهج، تا ابد، منهج حق است. اما منهج سید قطب چنین است و برای مخالفت با سنت به آن چنگ میزنند. هر کسی که کتاب (معالم فی الطریق) سید قطب را بشناسد، خیلی واضح و آشکار برایش روشن میشود که این شخص، پرچمدار تکفیر در این زمان است.
شیخ عبید بن عبدالله الجابری حفظه الله
تهیه شده در:
مرکز رد شبهات خوارج
صفحهی فیسبوک رد شبهات خوارج:
ttp://www.facebook.com/khawarej
صفحه اینستاگرام:
https://www.instagram.com/rad_khawarej
کانال تلگرام: