رد شبهه حزبگرایان: آیه {والذین جاهدو فینا لنهدینّهم سبلنا} دال بر جواز تعدد احزاب است
بسم الله الرحمن الرحیم
الحمدلله والصلاة والسلام علی رسول الله صلی الله علیه وسلم، و علی آله و صحبه و من والاه.
اما بعد:
یکی از استدلاهای حزبگرایان برای جایز دانستن حزبگرایی این است که الله تعالی فرموده: {وَالَّذِينَ جَاهَدُوا فِينَا لَنَهْدِيَنَّهُمْ سُبُلَنَا}. چون فرموده سبل، و نفرموده سبیل، پس تحزّب جایز است. در واقع میگویند حق، یکی نیست، بلکه متعدد است.
جواب: به اینها میگوییم: شما نصوصی که به صراحت از تحزّب نهی کردهاند را رها کرده و به آیهای چسبیدهاید که هیچ دلالتی بر مطلوب شما ندارد. الله تعالی میفرماید: {وَلَا تَكُونُوا مِنَ الْمُشْرِكِينَ . مِنَ الَّذِينَ فَرَّقُوا دِينَهُمْ وَكَانُوا شِيَعًا كُلُّ حِزْبٍ بِمَا لَدَيْهِمْ فَرِحُونَ}. یعنی: {از مشرکان نباشید؛ آنهایی که دینشان را متفرق نموده و گروه گروه شدند و هر حزبی به آنچه دارد، خوش است}.
نیز فرموده است: {إِنَّ الَّذِينَ فَرَّقُوا دِينَهُمْ وَكَانُوا شِيَعًا لَسْتَ مِنْهُمْ فِي شَيْءٍ}، {كسانى كه دين خود را پراكنده ساختند و فرقه فرقه شدند تو هيچ گونه مسؤول ايشان نيستى}.
و فرموده: {وَلاَ تَكُونُواْ كَالَّذِينَ تَفَرَّقُواْ وَاخْتَلَفُواْ مِن بَعْدِ مَا جَاءَهُمُ الْبَيِّنَاتُ وَأُوْلَـئِكَ لَهُمْ عَذَابٌ عَظِيمٌ}. یعنی: {و مانند آنهایی نباشید که پس از اینکه دلایل برایشان آمد، تفرقه و اختلاف کردند. آنها را عذابی بزرگ است}.
الله در این آیات تحزب و تفرقه را مذمت فرموده، اما منحرفین، آن را ستایش میکنند.
در صحیح مسلم از حدیث حذیفه بن یمان رضی الله عنه آمده که وقتی از رسول الله صلی الله علیه وسلم در مورد خیر و شر سوال کرد و گفت آیا پس از این خیر، شری میآید، به او فرمود: «نعم، دُعاة على أبواب جهنم، مَن أجابهم إليها قذفوه فيها»، یعنی: «بله، دعوتگرانی بر درهای جهنم که هر کس آنها را اجابت نماید، او را به آتش افکنند». سپس حذیفه رضی الله عنه سوال کرد که یا رسول الله، آنها را برایمان توصیف کن. فرمود: «هم من جلدتنا، ويتكلَّمون بألسنتنا»، یعنی: «آنها از خودمان هستند و به زبان خودمان سخن میگویند». پس از آن بود که حذیفه رضی الله عنه این سوال را کرد که یا رسول الله، اگر در چنین زمانی زندگی میکردم، چه دستوری به من میدهید؟ فرمود: «فاعتزل تلك الفرق كلها، ولو أن تعضَّ على أصل شجرةٍ حتى يُدركك الموتُ وأنت على ذلك». یعنی: «همهی آن گروهها را رها کن، حتی اگر شده – از گرسنگی – ریشه درخت به دندان بگیری تا اینکه مرگت برسد و تو بر همان حالت – ثابت قدمی – باشی».
نیز از ام سلمه رضی الله عنها روایت شده که: «ان نبيكم- صلى الله عليه وسلم- قد برئ ممن فرَّقَ دينه واحتَزَب»، یعنی: «پیامبرتان بریء است از آنکه دینش را فرقه فرقه گردانده و حزب گرایی کند».
اما تفسیر آیه چیست؟ الله تعالی میفرماید: آنهایی که در راه ما جهاد کردهاند، یا جهاد کنند، راههایمان را به آنها مینمایانیم. منظور از جهاد در اقوال مفسرین هم جهاد با کفار و مشرکین است و هم جهاد با نفس. و در تفسیر «لنهدینهم سبلنا»، چندین قول هست از جمله:
- راه بهشت را به آنها نشان میدهیم.
- راهِ اعمالی که نتیجهاش بهشت رفتن است را به آنها مینمایانیم.
- بر هدایتشان میافزاییم.
- راههای ثابت قدمی بر ایمان را به آنها نشان میدهیم.
- و الی آخر….
هیچ یک از مفسرین اهل سنت و علمایشان تا به حال نگفته یکی از راههای بهشت رفتن، حزبگرایی است. بلکه از بدیهیات شرع و عقل است که تحزب موجب تفرقه است و الله فرموده: واعتصموا بحبل الله جمیعا. که البته حبل الله یکی است و باز هم بر علیه ادعای آقایان حزبی است که با استدلال به آیهی آخر سوره عنکبوت، تحزب را بی اشکال میدانند. نیز رسول الله صلی الله علیه وسلم فرمود: «الجماعة رحمة والفُرقة عذاب»، یعنی: «جماعت و اتحاد، رحمت، و تفرقه، عذاب است».
آیهی دیگری که ادعای آنها را کاملا رد میکند، آنجاست که الله جلّ شأنه میفرماید: {وَأَنَّ هَذَا صِرَاطِي مُسْتَقِيمًا فَاتَّبِعُوهُ وَلَا تَتَّبِعُوا السُّبُلَ فَتَفَرَّقَ بِكُمْ عَنْ سَبِيلِهِ ذَلِكُمْ وَصَّاكُمْ بِهِ لَعَلَّكُمْ تَتَّقُونَ}، یعنی: {و این راهِ راست من است. پس آن را بپیمایید و از راهها – ی دیگر – که شما را از راه او باز میدارد، پیروی نکنید. این چیزی است که شما را به آن توصیه میکند. باشد که تقوا پیشه کنید}.
راه حق یکی است و آن همان است که الله تعالی در سوره فاتحه میفرماید: {اهْدِنَا الصِّرَاطَ الْمُسْتَقِيمَ * صِرَاطَ الَّذِينَ أَنْعَمْتَ عَلَيْهِمْ: ما را به راه راست هدایت فرما، راه کسانی که به آنها نعمت دادهای}، و «أنعمت علیهم» کسانی هستند که الله تعالی در موردشان فرموده: {وَمَنْ يُطِعِ اللَّهَ وَالرَّسُولَ فَأُولَئِكَ مَعَ الَّذِينَ أَنْعَمَ اللَّهُ عَلَيْهِمْ مِنَ النَّبِيِّينَ وَالصِّدِّيقِينَ وَالشُّهَدَاءِ وَالصَّالِحِينَ وَحَسُنَ أُولَئِكَ رَفِيقًا}، یعنی: {و آنکه از الله و رسول اطاعت کند، با آنهایی خواهد بود که الله به آنها نعمت داده، از انبیا و صدیقین و شهدا و صالحان، و چه نیکو همراهانیند}.
از الله تعالی خواهانم که ما را از جملهی «أنعم الله علیهم» قرار دهد.
والسلام علیکم ورحمة الله وبرکاته
سید ابوبکر یگانه قلاتی
مرکز رد شبهات خوارج
http://www.khawarej.com
صفحهی فیسبوک رد شبهات خوارج:
ttp://www.facebook.com/khawarej
صفحه اینستاگرام:
https://www.instagram.com/rad_khawarej
کانال تلگرام:
https://t.me/khawareg