آیا سلفیها میگویند: حتی اگر حاکم به ناموس تجاوز کرد، هیچ نگویید؟
بسم الله الرحمن الرحیم
الحمد لله رب العالمین. والعاقبة للمتقین. و لا عدوان إلا علی الظالمین…
اما بعد:
امروز پیامی به دستم رسید که در آن، نویسندهی مجهول العین والحال، ادعا کرده که مدخلیها – که البته مقصودشان اهل سنت و سلفیهاست – حتی اگر حاکم به ناموس آدم تعرض کند، میگویند حق ندارید کاری کنید. متن پیام چنین بود:
«مدخلیگری
💠 از جمله علمای مدخلی ،حَمَد بن إبراهيم العثمان است،وی در ردی که بر حاکم المطیری نوشته است، در کتابش مجملا با زبان بیزبانی اینگونه میگوید که: (اصبر علی الحاکم) وإن انتهك العرض
📃 در برابر حاکم صبر پیشه کن، اگر چه به ناموست تعرض کند!
📒 الغوغائية هي الطوفان
➖سبحان الله از این دیاثت. قبح این مسئله چنان مورد اعتراض قرار گرفت، که ناچارا قصد لاپوشانی کردن نمودند و در چاپ بعدی گفتند که مرادمان تعرض به لحاظ زبانی بوده است!حال رو به آنان میکنیم و به این بیغیرتان میگوییم که؛ مگر رسول الله نفرمودهاست: وَمَنْ قُتِلَ دُونَ أَهْلِهِ فَهُوَ شَهِيد. پس چگونه کسی به هر شیوهای ناموست را تعرض کند، تو بر وی صبر پیشه میکنی»… انتهای پیام.
پس بر آن شدم تا پرده از جهل و خبث این خارجی طعّان بردارم.
الجواب:
اول:
این سخن، سخن شیخ حمد العثمان نیست. بلکه نقل قول ایشان از امام ابو بکر آجرّی است که در کتاب عظیم خود، «الشریعة» ج1، ص380 میگوید: (فَإِنْ قَالَ قَائِلٌ: إِيشِ الَّذِي يَحْتَمِلُ عِنْدَكَ قَوْلُ عُمَرَ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُ فِيمَا قَالَهُ؟ قِيلَ لَهُ: يَحْتَمِلُ وَاللَّهُ أَعْلَمُ أَنْ نَقُولَ: مَنْ أُمِّرَ عَلَيْكَ مِنْ عَرَبِيٍّ أَوْ غَيْرِهِ أَسْوَدَ أَوْ أَبْيَضَ أَوْ عَجَمِيٍّ فَأَطِعْهُ فِيمَا لَيْسَ لِلَّهِ فِيهِ مَعْصِيَةٌ، وَإِنْ حَرَمَكَ حَقًّا لَكَ، أَوْ ضَرَبَكَ ظُلْمًا لَكَ، أَوِ انْتَهَكَ عِرْضَكَ، أَوْ أَخَذَ مَالَكَ، فَلَا يَحْمِلُكَ ذَلِكَ عَلَى أَنْ تَخْرُجَ عَلَيْهِ بِسَيْفِكَ حَتَّى تُقَاتِلَهُ». یعنی: «اگر کسی بگوید: شما قول عمر – رضی الله عنه – را بر چه چیزی حمل میکنید؟ به او گفته میشود: والله اعلم؛ حمل بر این میشود که میگوییم: کسی که بر تو امیر قرار داده شد، چه عرب باشد و چه غیر عرب، سیاه باشد یا سفید، یا عجمی باشد؛ در هر آنچه که معصیت الله نیست، از او اطاعت کن. حتی اگر تو را از حقت محروم کند، یا تو را بزند در حالی که مظلومی، یا تو را مورد هتک عرض قرار دهد، (که این را جلوتر توضیح خواهیم داد که منظور از انتهاک عرض چیست)، یا مالت را بگیرد؛ اینها باعث نشود با شمشیرت بر او خروج کنی که با او بجنگی).
مشاهده کردید که مولف کتاب، یعنی شیخ حمد العثمان، این کلام را از کتاب الشریعة امام آجرّی نقل میکند و قول خود ایشان نیست. آیا از نظر شما، امام آجری هم جامی و به تبع آن، نعوذ بالله، دیوث است؟ نعوذ بالله من الجهل.
دوم:
بر فرض که این سخن، از شیخ حمد العثمان باشد؛ ظاهرا شما معنای (انتهاک عِرض) را نمیفهمید. انتهاک عرض، دو معنا دارد. یک معنا که مورد استعمال لغوی این کلمه است و علما استعمالش کردهاند و سابقا نه فقط علما، بلکه حتی عوام نیز استعمالش میکردهاند که به معنای بدگویی کردن نسبت به بزرگیِ شخص و زیر سوال بردن حَسَب اوست، و در این کار، مبالغه نمودن، یا به زبان عامیانه، بردنِ آبرو. معنای دیگر که امروزه جا افتاده و در بین عوام الناس استفاده میشود این است که انتهاک عرض، یعنی تجاوز به ناموس.
اما استعمال اصلی این کلمه در لغت عرب چیست؟ چنان که در کتاب «العین» خلیل بن احمد فراهیدی آمده: «وعِرْض الرجل: حَسَبه. ويقال لا تعرض عرض فلان، أي: لا تذكره بسوء». یعنی: عِرض مرد، حَسَب اوست. حسب، (یعنی بزرگی و اعتبار خود و طایفهاش). و هتک یا انتهاک چنان که در لسان العرب آمده، به معنای مبالغه در چیزی است. بنا بر این، معنای «انتهاک عرض» در کلام امام آجری، که شیخ حمد العثمان آن را نقل کرده، نه تجاوز به ناموس، که به معنای مبالغه در سب و شتم شخص و حسب او، و ریختن آبرویش است. در کتاب «العامی الفصیح» که از انتشارات مجمع لغت در قاهره نشر شده، آمده: «نَهَكَ: انتهكَ عِرْضَ فلان: بالغ في شَتْمِهِ، وانتهك حُرْمَتَه: تناولها بما لا يحلُّ»، یعنی: انتهاک عرض فلانی، به معنی مبالغه در شتم و بدگویی از اوست.
سوم:
این کلمه توسط ائمه در موارد بالاتر و مهمتر از چیزی که نویسندهی عجول این پیام سعی در القای آن دارد، به کار رفته است، که به عنوان مثال دو سه نمونه را ذکر میکنم:
شیخ الاسلام ابن تیمیه رحمه الله در «الصارم المسلول» میگوید: «وأما انتهاك عرض الرسول ، فإنه يوجب القتل»، یعنی: «و اما هتک عرض رسول الله، قتل را واجب میکند». منظور این است که هر کس سب و شتم رسول الله بکند، قتلش واجب است. اما آیا از نظر نویسندهی پیام زهر آلود، منظور شیخ الاسلام ابن تیمیه از هتک عرض رسول الله، تجاوز است؟
محمد شمس الحق عظیم آبادی در «عون المعبود شرح سنن ابی داود» در شرح حدیث «ليُّ الواجِدِ يُحِلُّ عِرضَهُ وعُقُوبَتَهُ» میگوید: «والمعنى: إذا مَطَلَ الغني عن قضاء دَيْنِهِ يحل للدائن أن يغلِّظ القول عليه ويشدد في هتك عرضه وحُرمته …»، یعنی: «وقتی که شخص مالدار، پرداخت بدهیاش را به امروز و فردا افکند، برای طلبکار حلال است که با او به تندی سخن گوید و در هتک عرض و حرمتش، شدت ورزد…». میخواهم از نویسندهی پیام کذایی بپرسم که آیا منظور عظیم آبادی در شرح حدیث این است که طلبکار اجازه دارد به ناموس بدهکارِ مالدارش که از بازپرداخت بدهی ابا میکند، تجاوز کند؟ طبق فهم ناقص شما، بله… الله المستعان.
چهارم:
همهی این دروغها و دروغبافیها و اتهام زدنها فقط برای این است که شما با اهل سنت، با اهل حدیث، با سلفیت در مسالهی اطاعت از اولی الامر اختلاف دارید. شیوختان به شما دروغ گفتهاند و شما را متعصب بار آوردهاند. به جای اینکه تابع حدیث نبوی باشید، تابع هوی و هوس مشایختان شدهاید. دروغ به خورد شما دادهاند و شما دروغ را از آنها گرفتهاید. اما حق یکی است. راه حق نیز یکی است. هر چقدر دروغ بگویید، جز اینکه بار گناهتان سنگینتر شود، چیزی برایتان نخواهد داشت. اهل سنت به وعدهی الله و رسولش همیشه منصور و مظفر بودهاند و خواهند بود. هر چقدر بخواهید عقیدهی خلاف قرآن و سنت بر اساس فهم سلف را به خورد دیگران بدهید، با شلاق دردناک اهل سنت مواجه خواهید شد. چون دلیل واضح و آشکار با آنهاست و شما جز دروغ و دغل، متاسفانه چیز دیگری ندارید. نسأل الله لنا و لکم الهدایة. والسلام علیکم ورحمة الله وبرکاته
سید ابوبکر یگانه قلاتی
16 ذو القعده 1442 هجری
مالزی
تهیه شده در مرکز رد شبهات خوارج
✍🏻مرکز رد شبهات خوارج
🌐http://www.khawarej.com
🗨صفحهی فیسبوک رد شبهات خوارج:
🌐ttp://www.facebook.com/khawarej
🔹صفحه اینستاگرام:
🌐https://www.instagram.com/rad_khawarej
🔚کانال تلگرام:
🌐https://t.me/khawareg
جزاكم الله خيرا پاسخ موفقي بود
وایاکم. بارک الله فیک
جزاك الله خيرا و زوجك الله ثانية و ثالثة و رابعة
جزاکم الله خیرا. پاسخی بس بخردانه و تمام بود. از الله متعال برای خودم و شما ثبات بر حق و زیادت در علم و سداد زبان را خواستارم
و ایاکم.
آمین